Welkom op mijn blog!

Hier probeer ik regelmatig iets te schrijven over mijn ervaringen met het ecologische huishouden. Van de badkamer tot de keuken.

Hier hoop ik dat mensen ideeën opdoen en geïnspireerd geraken om het ook net iets ecologischer aan te pakken. Voor een groene wereld waarin wij en generaties na ons weer vrij kunnen ademen...

Hier test ik vol zelfrelativering uit wat ik haalbaar vind en wat niet...

En hier antwoord ik met plezier op jullie vragen en denk ik mee met jullie na over milieuvriendelijke alternatieven. Veel leesplezier!

  

Te mijden stoffen

Hier geef ik een opsomming van een aantal veel voorkomende stoffen die ik persoonlijk vind dat je om gezondheidsredenen en milieuoverwegingen beter kan vermijden.

Lees meer »

Het gebruik van een shampoobar

Een shampoobar is eigenlijk hetzelfde als een blokje zeep. De voordelen voor  het milieu zijn dan ook  zowat hetzelfde: geen plastic verpakkingen en ze gaan 3 x langer mee dan een fles. Je hoeft er dus minder vaak voor naar de winkel. Een blokje neemt ook heel wat minder plaats in beslag in je voorraadkastje dan een fles.

Lees meer »

Receptjes met okkernoten

In mijn vorige stukje gaf ik het al aan: plantaardige melkvervangers kan je ook zelf maken. Van okkernoten bijvoorbeeld.  Ik probeerde het eens uit en geef jullie ook het recept mee.

Lees meer »

Groen naar school?

Ieder jaar opnieuw zie ik ze op 1 september toekomen op school: de veel te grote nieuwe blinkende boekentassen met nieuwe pennenzakken en mappen van de laatste mode met een kindje eronder. Zo van: waar gaat die boekentas met die kleine naartoe?

Lees meer »

Start to go green (er)

Denk je er aan om het huishouden ook wat ecologischer  aan te pakken maar weet je niet goed waar te beginnen? Dit zijn de stappen die ik heb gezet. Misschien zijn ze ook een inspiratie voor jou.

Lees meer »

Blokje of pompje?

Nog nooit hebben we zo vaak onze handen gewassen als het afgelopen coronajaar.Maar wat is hiervoor nu de meest ecologische oplossing?  

Lees meer »

Veganexperiment

Een hele week vegan eten. We zouden het proberen. Kris vindt de gezondheidsvoordelen een experimentje waard, ik de milieuvoordelen. Voldoende slagkracht om het te proberen dus. Vegan is niet hetzelfde als vegetarisch. Bij veganisme probeer je alle producten van dierlijke oorsprong te mijden: ook eieren en zuivelproducten. Alleen, is dat niet een  beetje duur? En geraken we wel aan de nodige voedingsstoffen? Elke dag breng ik een kort verslagje van onze bevindingen.

Lees meer »

Tanden poetsen

Tanden poetsen twee x per dag: we komen er niet onderuit. En maar goed ook want tandartsbezoekjes zijn nog steeds niet mijn favoriete bezigheid. Echter, hoe milieuvriendelijk is deze hygienische  dagelijkse gewoonte?

Lees meer »

Cadeautjes, cadeautjes!

Het is weer die tijd van het jaar! De Sint en de kerstman komen langs. En voor wie die twee niet meer komen regelen we zelf wel een cadeautje. Het is ten slotte de tijd van geven en delen.

Lees meer »

Sodastream

Ben jij ook zo'n groene flinkerd die ieder weekend ijverig met glazen flessen sjouwt omdat dat beter is voor het milieu?

Lees meer »

Herbruikbare wattenschijfjes

Een eenvoudig antwoord op de vraag naar minder verspilling: de herbruikbare wattenschijfjes. Eigenlijk is het gewoon zoiets als een washandje of een handdoek: een lapje textiel dat we gebruiken en hergebruiken om ons te wassen. Die gooien we toch ook niet weg na ieder gebruik?

Lees meer »

De was drogen

De goedkoopste en meest milieuvriendelijke manier om de was te drogen is nog altijd de waslijn of het droogrek.

Lees meer »

De was doen

Dat de meeste wasproducten en wasverzachters slecht zijn voor het milieu moet ik je niet meer vertellen. Maar wist je dat we via onze huid ook van die stoffen opnemen als we versgewassen kledij dragen?

Lees meer »