Tanden poetsen

Gepubliceerd op 29 januari 2021 om 18:54
tandpastatabletten

Ecologisch tanden poetsen

Tanden poetsen twee x per dag: we komen er niet onderuit. En maar goed ook want tandartsbezoekjes zijn nog steeds niet mijn favoriete bezigheid. Echter, hoe milieuvriendelijk is deze hygienische  dagelijkse gewoonte?

Tandenborstels en tubes

Om te beginnen zijn de miljoenen plastic tandpastatubes en tandenborstels die we jaarlijks weggooien niet het beste idee voor het milieu natuurlijk. Maar wist je eigenlijk dat de meeste tandpasta ook microplastics bevatten? Ze zorgen net als bij sommige cosmetica voor een licht schurend effect. Over die micoplastics maak ik me dan het meeste zorgen. Ze komen in ons afvalwater terecht en passeren moeiteloos alle mogelijke filters.  Zo bereiken ze de zeeên en de oceanen en komen ze ook weer in ons drinkwater terecht. Er zijn nu al onderzoeken die aantonen dat er microplastics werden teruggevonden in foetussen in mama's buik .  :(

 

Maar hoe dit milieuvriendelijk oplossen?

Voor een tandenborstel gebruik je er best een gemaakt uit bamboe. Bamboe is snelgroeiend en composteerbaar.

Jammer genoeg heb ik dat nog niet gevonden voor een elektrische tandenborstel. 

Voor de tandpasta in tubes bestaan er meerdere alternatieven: ecologische tandpasta uit een glazen potje of tabletjes al dan niet met fluor. Op het internet vind je ook allerlei natuurlijke alternatieven die je zelf kan maken met kokosolie of houtskool.

Ikzelf gebruik de tabletjes. Die kan je  kopen in een papieren zakje.   Eén tabletje is één portie. Je knabbelt er wat op zodat het oplost met je speeksel en daarmee poets je dan. Na het poetsen uitspuwen en spoelen en klaar!

Voor de hardnekkige stukjes tussen de tanden uit te halen heb ik van die kleine borsteltjes in bamboe.

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Els
3 jaar geleden

Hey, ik wil graag opzetstukjes bestellen voor de elektrische tandenborstel is dat via website van livecoco dat je die besteld? Waar haal je de bamboe borsteltjes voor de kleine hoekjes? Ik bestel veel bij kudzu. Maat ben dat nog niet tegen gekomen. Grt els

Griet Organe
3 jaar geleden

Hoi Els,
Ik bestelde via de website van Miisha maar het kan ook via Livecoco zelf. Daar zijn ze iets goedkoper en kan je ook ze ook in grotere hoeveelheden bestellen.
de interdentale tandenborsteltjes heb ik gehaald bij Ecosisters. van hen kreeg ik reeds een reactie dat ze overwegen om de opzetborstels in hun, gamma op te nemen. Dat zou super zijn want dat scheelt dan toch weer wat in transport.
Als je ooit gebruikte borsteltjes wil terugsturen laat maar iets weten dan kunnen we misschien alles in één pakket doen. sharing is caring :)

Eco Sisters
3 jaar geleden

Hoi
Wat leuk!
Ik bekijk eens of ik die opzetstukken voor de elektrische tandenborstel kan opnemen in ons assortiment van Eco Sisters

Griet Organe
3 jaar geleden

Super idee!
Ik kreeg toch al twee reacties van mensen die wel interesse hebben!