Recept met oud brood

Gepubliceerd op 31 januari 2022 om 15:49

Oud brood voor de eendjes of de vuilbak in. Dat is zo passé!

Tegenwoordig doen we niet meer aan voedselverspilling en daarvoor greep ik terug naar een oud recept uit moeders tijd: bodding. Althans, zo heette het in de regio waar ik vandaan kom.

In het oude kookboel van de KVLV, alias: de boerinnenbond, editie 1985 heet het broodpudding.

Voor wie dat exemplaar nog heeft liggen: het recept vind je op pagina 308.

Broodpudding is super als snel ontbijt of als tussendoortje in de koekendoos voor op school.

Helaas niet geschikt voor vegans wegens eieren.

Zoals ik al eens uitgelegd heb eten wij als vegans toch nog eieren van onze eigen kipjes. In ruil voor hun eieren krijgen zij van ons een luxeren met een ruim overdekt gedeelte voor tijdens de ophokplicht. Alle dagen proper water en lekkere graantjes op een bedje van tafelrestjes  gegarneerd met tuinkruiden. Bij ziekte krijgen ze gratis verzorging en ook de garantie dat ze hier mogen blijven tot hun oude dag. Zelfs al leggen ze geen eieren meer. Persoonlijk zou ik hiervoor tekenen als ik een kip was. Tok.

 

 

Hierbij dus mijn variant op het broodpuddingrecept:

1/2 liter plantaardige melk

5 eieren

300 gr oud brood

1 zakje vanillesuiker

speculooskruiden naar smaak (veel!)

Scheur het brood in stukjes en doe het in een kom. Giet de halve liter plantaardige melk erover en laat alles goed weken.

Meng nu de eieren met de vanillesuiker en de speculooskruiden en doe dit bij het brood.

Prak de brij met een vork, vooral de korstjes.

Indien je een zoetebrok ben raad ik je aan om er ook nog 200 gr kristalsuiker bij te voegen. Deze variant is ontdanks de vanillesuiker weinig zoet.

Je kan het recept ook nog pimpen met rozijnen of andere stukjes gedroogd fruit.

Giet alles in een beboterde ovenschotel en zet dit in een voorverwarmde oven van 200°C. 45 minuten in de oven en daarna laten afkoelen. Smakelijk!

Overigens, wist je dat oud brood voor de eendjes echt geen goed idee is? In dat brood zit te veel energie waardoor de mannetjes te veel sexuele drive krijgen . Met andere woorden: ze jagen op de vrouwtjes zonder ophouden. Die arme vrouwtjes moeten die verkrachtingen dus maar ondergaan tot ze er zelfs totaal uitgeput van geraken. Metoo in eendenland dus.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.