Veganexperiment

Gepubliceerd op 16 februari 2021 om 18:12
vegan eten

Een hele week vegan eten. We zouden het proberen. Kris vindt de gezondheidsvoordelen een experimentje waard, ik de milieuvoordelen. Voldoende slagkracht om het te proberen dus. Vegan is niet hetzelfde als vegetarisch. Bij veganisme probeer je alle producten van dierlijke oorsprong te mijden: ook eieren en zuivelproducten. Alleen, is dat niet een  beetje duur? En geraken we wel aan de nodige voedingsstoffen? Elke dag breng ik een kort verslagje van onze bevindingen.

 

DAG 1:  Boodschappen doen

Omdat ik wil uitvinden of vegan leven ook haalbaar is voor gezinnen met een gemiddeld tot kleiner inkomen trek ik naar de twee volgens reputatie goedkoopste warenhuizen in de buurt: Aldi en Lidl. In Scherpenheuvel bevinden die twee zich naast elkaar dus hoef ik er geen extra brandstof voor te verrijden. Ecologische en economische win-win situatie !

Ik trek met mijn lijstje de Aldi binnen en probeer me zoveel mogelijk aan mijn zero-wast principes te houden. Mijn groenten- en fruitzakjes hangen klaar aan de kar.

Ik vind er in bulk: groene kool, knolselder,wortelen, komkommer zonder condoom,paprika en tomaten. Ik weet het die twee laatste zijn geen seizoensgroenten, mea culpa. De selder is in beide winkels in een plastic verpakking.

Dan doe ik nog wat clementines in een zakje en vier losse bananen. Die losse bananen nemen ipv in een een tros is een middeltje om voedselverspilling tegen te gaan. Mensen zijn niet geneigd om losse bananen te kopen waardoor die meestal te lang blijven liggen en dus weggesmeten worden. Maar wat is  eigenlijk het verschil? Je eet ze toch ook niet in een tros op?

Dan nog een potje bieslook mee. Ook niet echt het seizoen maar ik weet al een trucje om dit probleem later te omzeilen. Na het afknippen van de stengels scheur ik de kluit van de plant en verdeel hem over drie potjes. Potjes op de vensterbank, wat liefde, geduld en geluk en hahaa: gratis bieslook voor mij!

Noten zijn ook belangrijk in een veganistisch dieet. Ik laad ze in mijn kar: amandelen, okkernoten, cashewnoten en een bakje studentenhaver. Helaas merk ik bij Lidl dat ze daar in bulk te verkrijgen zijn en bij Aldi in plastic potjes. Misser.

Tot mijn verrassing hadden ze bij Aldi ook Medjooldadels. Die was ik toevallig deze ochtend tegengekomen in het boekje: "Power drinks. 69 recepten voor drankjes op basis van plantaardige drinks" van Fern Green (uitgegeven bij Becht) Een recept uit dit boekje wil ik deze week eens uitproberen.

Nu de zuivelafdeling: melk wil ik vervangen door havermelk. Dit is volgens mij de plantaardige melkvervanger die het minste milieu-impact heeft. Helaas hebben ze die bij Aldi niet. Wel gezoete en niet gezoete soyadrink, rijstdrink en amandeldrink maar niet de haverdrink van mijn keuze. Gelukkig hebben ze die bij bij Lidl ernaast dan weer  wel.

Een vervanger voor yoghurt hebben ze wel bij Aldi  en niet bij Lidl: Soypro. Ze hebben hem in 3 smaken: natuur, vanille of blauwe bessen. Je zal echter goed moeten zoeken om hem te vinden. Slechts 1 doos met deze Soypro tussen pakweg 4 meter aan yoghurt en kazen op basis van dierenmelk. Het heeft me 10 minuten gekost maar ik heb hem gevonden!

Oh ja, wat eten we nu op de boterham? De chocolade hagelslag van deze morgen mag al terug in de kast. Die bevat melkpoeder en dat is niet vegan. Alles met chocolade bleek een moeilijke te zijn blijkbaar. Ik heb geen chocolade gevonden zonder melk op minstens sporen van melk. Zucht. Dan maar niet. De pindakaas was wel een optie maar die heb ik omwille van de palmolie toch maar laten staan. Confituur dan maar. En hummus. 

Ik vond twee soorten hummus bij Aldi: de gewone en met paprika. Bij de Lidl vond ik er nog met tomaat dus die ook maar meegenomen. Voor een experiment heb je immers voldoende testmateriaal nodig!

Nog een pot bio pastasaus meegrabbelen. Of eens pesto? Tot mijn verbazing zat er in alle pesto van de Aldi melkpoeder. Iets dat op het eerste zicht helemaal plantaardig lijkt blijkt dat niet te zijn. 

Naar de rayon van de vleesvervangers. Aldi heel er verschillende van het merk Soypro. Wel niet allemaal helemaal vegan, sommige bevatten kaas, maar het staat er duidelijk op als het vegan is. Ik neem mee: de champignon-paprika burgers, vegan burger tout court en groente schijfjes. Je vegan maaltijd hoeft niet elke dag voorzien zijn van een vleesvervanger denk ik dus ik stop bij deze. Ze zitten per twee porties verpakt in een, jawel, plastieken doosje.

Genoeg met dat gezonde gedoe. Ik wil ook wel eens een knabbeltje of een tussendoortje.

Goed nieuws: als je de cheese varianten negeert kan je wel chips eten: ik heb een pakje Pirato Frites stickszout en een pakje Potatorings paprika in de kar gemikt met de gedachte: ik zoek thuis wel op wat die onbekende ingrediënten zijn. Hmmm, hopelijk geen verrassingen straks. 

Een snoepje kan ik al helemaal op mijn buik schrijven dacht ik maar niets was minder waar: bij Lidl staat aan de kassa een volledig rek snoepgoed van Look O Look waarop vermeld staat of ze vegan zijn.

Yes! Mijn favoriete ufo's zijn vegan!

Ook bij Lidl vind ik nog wat bamboe schuurborstels en een bamboe flessenreiniger in het tijdelijk aanbod. Niet om op te eten maar wel eco en vegan. Flink zo Lidl!

Tot slot nog even langs het toiletpapier: bij Lidl hebben ze gerecycleerd toiletpapier wat ze dan weer bij Aldi niet hebben. 

Daarover moet me toch nog even iets van het hart: waarom zou dat papier in godsnaam chloorgebleekt wit moeten zijn als het toch maar is om uw  ***  mee af te vegen is???? En nee mijn teergevoelig poepeke heeft er geen last van dat het papier niet wolkjes- en puppyzacht zou zijn. 

Of ben ik hier misschien wat te nuchter in?

Tot slot: met dit alles en nog wat dingetjes die hier niet vermeld werden over de toonbank te laten rollen ben ik bij Aldi met een rekening van 86.45 euro buiten gegaan en bij Lidl met een een rekening van 33.29 euro.

Dit is voor  een week voor twee personen. Ik hou jullie op de hoogte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Linda Claessens
3 jaar geleden

Hey Griet,
Ik snap je redenering naar het vegan concept wel maar kijk je eens naar al de toegevoegde suikers? Vegan is niet altijd persé gezond.
Ik wil je ook graag een tip meegeven ter vervanging van chocolade. Ken je ChoQola al? Volledig natuurlijk en vrij van toegevoegde 'rommel'. Ook verkrijgbaar in verschillende smaken. Wordt op de markt gebracht door een oude kameraad van mij. Surf eens naar de website 'myfoodmykingdom', je zal er heel wat opsteken over voeding.
Heel veel groetjes, en het is leuk lezen op je blog!

Griet Organe
3 jaar geleden

Hey Linda,
Je hebt helemaal gelijk , wat die suiker betreft. Ik heb ooit eens geprobeerd om suikervrij te eten. Man! wat is dat moeilijk. maar ik heb er wel wat uit geleerd en probeer er wat op te letten. Zonder suiker wordt misschien de volgende challenge .
ik ga in elk geval eens een kijkje nemen op die website van die chocola.Ben benieuwd.