Het gebruik van een shampoobar

Gepubliceerd op 3 juni 2022 om 21:17
shampoobar

Wat is een shampoobar?

Een shampoobar is eigenlijk hetzelfde als een blokje zeep. De voordelen voor  het milieu zijn dan ook  zowat hetzelfde: geen plastic verpakkingen en ze gaan 3 x langer mee dan een fles. Je hoeft er dus minder vaak voor naar de winkel. Een blokje neemt ook heel wat minder plaats in beslag in je voorraadkastje dan een fles.

Overschakelen naar een shampoobar

Als je voor het eerst overschakelt van gewone shampoo naar een natuurlijke shampoobar kan het voor je hoofdhuid en je haar wel even aanpassen zijn. Om te beginnen is je hoofdhuid gewend dat er bij elke wasbeurt te veel talg wordt weggewassen en daarop reageert de hoofdhuid met de aanmaak van extra veel talg. Een natuurlijke shampoobar is milder voor de huid en extra veel talg is dus niet meer nodig. Al kan het even duren eer de hoofdhuid dat door heeft. Ga je haar niet plots vaker wassen maar oefen even geduld. Na enkele weken is dat evenwicht hersteld. 

Nadelen van een niet-ecologische shampoo

De vloeibare shampoo's die je vroeger gebruikte bevatten ook meestal heel wat siliconen. Het duurt ook een tijdje alvorens die er helemaal uitgewassen zijn en je haar terug z'n natuurlijke structuur krijgt.

Hoe was je nu eigenlijk je haren met een shampoobar?

Maak je haren goed nat en wrijf met de bar over je haren. Je kan ook de bar in je handen opschuimen en dat schuim over je haren verdelen . Ik vind persoonlijk dat rechtstreeks op de haren het vlotst gaat.

Wrijf nu met je vingers de shampoo wat in en masseer zachtjes over je hoofdhuid om vuil en talg los te maken. Ga dan met je vingers goed door de lengtes van je haren om eventuele klitten los te krijgen.

Spoel de shampoo royaal uit met water. 

Je haren voelen nu een beetje stroef. Dat is normaal. Het is een teken dat je haar goed schoon is.

Om je haar terug mooi te laten glanzen en doorkambaar te maken kan je twee dingen doen.  Je kan een conditionerbar gebruiken of je haren spoelen met verdunde appelazijn. 

De conditioner bar werkt net zoals de shampoobar: verdelen en uitspoelen. De conditionerbar zal wel geen schuim vormen.

Anderzijds kan je dus ook spoelen met aangelengde appelazijn. Deze zorgt ervoor dat restjes zeep, vuil of kalk goed verwijderd zijn.

Het sluit ook de schubben van de haren zodat die weer mooi gaan glanzen.

Je kan een kommetje vullen met lauwwarm water en daar 1/10 appelazijn aan toe voegen. Spoel je haren ermee en laat het een vijftal minuutjes inwerken. Spoel dan nogmaals met zuiver water.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.