Blokje of pompje?

Gepubliceerd op 15 april 2021 om 20:00
zeepblok of pompje

Handen wassen

Nog nooit hebben we zo vaak onze handen gewassen als het afgelopen coronajaar.Maar wat is hiervoor nu de meest ecologische oplossing?  

 

Zeepblok

Het blokje natuurlijk! Vaak te koop zonder iets van verpakking.

Niks, nada, noppes!

Gewoon handjes wassen met het blokje zoals in de goede oude tijd.

Maar was er daar niet ooit een wijze hygiënist die zei dat er aan dat blokje toch nog wel heel wat bacterieën van de vorige handenwasser blijven plakken? En als het water van het blokje niet goed kan weglopen krijg je zo'n papperig blokje. Ook niet leuk. 

 

zeeppompje

Toch maar beter een pompje dan?

Maar dat is iedere keer weer plastiek om weg te gooien als het pompje leeg is. Zelfs met zo'n navulpak blijf je wel afval hebben.

 

Daarom koos ik voor "the best of both worlds". Ik maak zelf vloeibare zeep van een blokje. Die doe ik dan in een pompje dat ik,steeds weer hergebruik.

Heel makkelijk en snel gedaan. In principe kan je dit doen met alle zeepblokjes. Ik kies uit milieuoverwegingen voor de oerzeep der zepen: Marseillezeep.

(En zeg nu zelf: zo'n blokje Marseillezeep ziet er eigenlijkl niet echt aantrekkelijk uit. Die  heeft zo iets van een   verdroogde oude beschimmelde geitenkaas op het eerste zicht. Laat ons die maar transformeren tot een vloeistof in een  flesje!)

 

Hier volgt het recept:

 1 liter water

 50 gr geraspte zeep

2 eetlepels kokosolie

eventueel enkele druppels etherische olie naar keuze

 

Doe de geraspte zeep in een kommetje en voeg  1 liter water bij. Los de zeep op terwijl je het water bijna aan de kook brengt. Voeg ook 2 eetlepels kokosolie toe en laat ook dit oplossen. 

Wil je een lekker geurtje? Dan kan je er altijd nog etherische olie naar keuze aan toevoegen als de vloeistof minder dan 40° C is.. Een druppel of 8 is normaal voldoende.

Laat het mengsel afkoelen.

 

Met of zonder palmolie?

Als je mengsel de volgende ochtend opgestijfd is dan ga je er even met de staafmixer door tot het weer vloeibaar is.

Als je een zeep zonder palmolie gekozen hebt zal het mengsel niet opstijven en kan je het direct in een fles overgieten. 

Let op:  de handzeep zonder palmolie zal er misschien erg waterig uitzien en weinig schuimen. Echter: goed je handen ermee inwrijven en je ziet dat ze net zo goed het vuil oplost als een hard schuimende zeep.

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.