recept voor wasmiddel voor witte was

Gepubliceerd op 18 november 2020 om 21:22
zelf wasmiddel maken

Recept voor ecologisch wasmiddel

Geen zin om te investeren in een duurder ecologisch wasmiddel?

Ik maak al een tijdje mijn wasproduct zelf en kom zo heel wat goedkoper uit. Veel tijd steek ik er ook niet in: een kwartiertje en ik heb weer 5 l wasmiddel. 

 

Wat heb je nodig?

80g Marseillezeep (liefst zonder palmolie)

80 g bicarbonaat

eventueel etherische olie. 

5 liter water uit de kraan.

 

Aan de slag!

Rasp de zeep fijn met een keukenrasp of snij fijne stukjes met een aardappelmesje. Hoe fijner hoe sneller de zeep oplost natuurlijk. Ik snij de zeep altijd gewoon met een aardappelmesje boven de kom. 

Doe de zeep in een soepkom en voeg ook de bicarbonaat toe.

Giet er wat water over en breng net niet aan de kook. Goed roeren tot alle zeepbrokjes (bijna) opgelost zijn. Ondertussen voeg je regelmatig wat water toe tot je aan de 5 liter zit. 

Als alles voldoende is opgelost laat je het mengsel afkoelen tot de volgende dag.

Indien gewenst kan je ook wat druppels etherische olie toevoegen. Ik heb echter gemerkt dat indien ik de etherische olie toevoeg aan het wasmiddel er vrij weinig van de geur overblijft. Dit heeft te maken met de wastemperatuur: boven 30° zal de geur vervliegen.

Betere geurresultaten behaal ik door in het bakje van de wasverzachter een half kopje azijn te doen en daar wat etherische olie of wasparfum aan toe te voegen. De azijngeur verdwijnt volledig na het drogen en de etherische olie blijft hangen.

Overbrengen naar de 5 l fles en het is klaar! 

Reactie plaatsen

Reacties

Helena Janssens
3 jaar geleden

Super Griet! Ik ga dit eindelijk eens uitproberen. Staat immers al laaaaang op mijn to do lijstje...