De meimaand!

Gepubliceerd op 10 mei 2022 om 20:35

Wat ben ik weer blij met de maand mei!

Ook al krijgt de natuur weer niet genoeg water en staat het grondwater veel te laag; ik laat met niet tegenhouden om dan  toch maar ten volle te genieten van dat voorjaarszonnetje!  Dat eerste groen komt nu volop tot z'n recht en overal verschijnen bloemen. 

In mijn hoofd oefen ik hun namen die me van kleins af aan zijn bijgebracht. Of ik ze nog wel ken.

Ik heb ze geleerd tijdens de lentewandelingen in de lagere school, zowat de enige momenten dat ik daar wat opleefde. Of tijdens de wandelingen in't bos achter ons ouderlijk huis met vake als leermeester.

Vake, mijn kinderlijke insparatiebron, mijn bezieler voor de liefde voor de natuur, is niet meer. Eind maart, wanneer in de natuur alles klaar staat om tot leven te komen hebben wij van vake afscheid moeten nemen. "C'est dure de mourir au printemps" zong Brel. C'est dure de dire au revoir aussi.

Ondertussen probeer ik wat vake me leerde over de natuur in de praktijk te brengen: respect en eerbied. En genieten van wat ze ons biedt. Ik maak stoemp van brandnetels en soep van paardenbloemen.

Eind april maaien we één keer het gazon want een kat vindt er haar jongen niet meer in. Om dan alles weer een hele tijd met rust te laten.

Want: maai mei niet! En dat zullen we doen. De versie van vorig jaar heeft ons alvast heel wat nieuwe plantjes opgeleverd. Ik heb een plekje speenkruid onder de boom. Die ene hyacint die al jaren terugkwam heeft er nu eindelijk een hele familie bij. En achter het huis verrast de pinksterbloem me met haar aanwezigheid. De madeliefjes doen hun best om het record te breken van het gazon van mijn bomma. Daar heb ik menig kroontje kunnen vlechten.

De maand mei is ook de maand van mei-plasticvrij. Dat probeer ik het hele jaar door. Niets nieuws onder de zon wat dat betreft.

En dan is mei ook nog de maand van in actie schieten. Of toch voor mij. De eerste juli 2022 gaat mijn webshop met ecologische spullen open en moet alles klaar zijn om alle geïnteresseerden te ontvangen op mijn open deurdag.

De schuur moet worden verbouwd om mijn ecospulletjes te kunnen opslaan en tentoonstellen.

Help! Wanneer komt nu die aannemer die een ander raam gaat steken en een deurgat kappen? Dan al maar wat verven en zo.

En natuurlijk ook de webshop voorbereiden zodat die per 1 juli functioneert.

Voor zij die in de maand mei te voet naar Scherpenheuvel gaan: branden jullie daar alsjeblieft een kaarsje voor mij?

Reactie plaatsen

Reacties

Kathleen Organe
2 jaar geleden

In Scherpenheuvel ga ik niet geraken en al zeker niet te voet, maar is een kaarsje thuis branden ook goed? You go girl!!!