Groen naar school?

Gepubliceerd op 11 september 2021 om 19:36

Ieder jaar opnieuw zie ik ze op 1 september toekomen op school: de veel te grote nieuwe blinkende boekentassen met nieuwe pennenzakken en mappen van de laatste mode met een kindje eronder. Zo van: waar gaat die boekentas met die kleine naartoe?

Gelukkig groeien ze hier na enkele jaren wel in mee en kunnen ze het toenemende gewicht dat ze moeten meesleuren meestal wel torsen.

Meestal is het niet zo zeer de maat van de boekentas die me verbaast maar eerder het feit dat het weeral een nieuwe is.

"Is die van vorig jaar dan echt al versleten?

Natuurlijk niet! Maar ouders schijnen de neiging te hebben de overgang van vakantie naar weer naar school te willen verzachten met leuke spulletjes. En als we de reclame moeten geloven is dat ook zo: weer naar school, een feest!

De realiteit leert me echter dat bij hen die niet graag naar school komen het plezante van die nieuwe  boekentas er rap weer vanaf is. De oplossing voor dat probleem zullen we dus elders moeten zoeken!

En erg duurzaam is het dus ook niet.

Zeker in de lagere school kan het vaak een pak duurzamer.

In "mijne tijd" had ik een boekentasje voor de kleuterschool en eentje voor de lagere school. 6 jaar liep ik dus met dat lelijke gedrocht op mijn rug en kijk: ik heb er niets aan overgehouden!

(Wel een scoliose aan de boekentas van het middelbaar maar dat kwam omdat ik die overladen schoudertas telkens aan dezelfde kant droeg. 

Leuke boekentasjes met hippe figuren zijn vaak een tijdelijk fenomeen: uw kind zal het gauw beu zijn of de figuren zijn niet meer in. Ja, daar krijg je dan als kind wel eens commentaar op van je klasgenootjes!

Ga voor neutraal: een effen kleurtje of eenvoudig patroontje. Je kids zullen die zeker wel pimpen met leuke sleutelhangertjes passend bij hun leeftijd. Toch een nieuwe nodig? In de kringwinkel staan er heel wat te blinken van die kindjes die nog steeds  ieder jaar voor een nieuwe gaan. 

Hetzelfde geldt voor brooddoos en koekendoosjes: ga voor stevig en neutraal. En voorzie die dingen alsjeblief van de naam van je kind of het doosje belandt alsnog in de vergeetput van de verloren voorwerpen!Uw kind weet echt niet waar dat doosje is en jij bent genoodzaakt er weer maar eens een paar bij te kopen.

Wat een lagere school kind betreft ben je nu zowat uit de kosten.

Er bestaat namelijk zoiets als kosteloos onderwijs: de school voorziet zelf in materialen zoals pennenzakken, balpennen, potloden enz..

Die hippe unicornpennenzak heb je dus voor niks gekocht en belandt thuis op het bureautje. Met wat geluk mag het huiswerk gemaakt worden met een balpen of potlood van thuis.

Je kids in het middelbaar onderwijs moeten die investeringen wel doen en dan kunnen jullie wel zelf een duurzame keuze maken.

Bij www.ecobos.be  vind je een breed aanbod van ecologisch verantwoorde kantoorspullen. Van FSC-gelabelde houten latten tot balpennen uit gerecycleerd karton.

Bij De Groene Griet vind je ecologische kleurpotloden en wasco's

 

Niet alleen maak je duurzame keuzes voor je gezin, je geeft zo nog het goede voorbeeld voor de volgende generatie.

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.