Start to go green (er)

Gepubliceerd op 9 juli 2021 om 17:12

Denk je er aan om het huishouden ook wat ecologischer  aan te pakken maar weet je niet goed waar te beginnen? Dit zijn de stappen die ik heb gezet. Misschien zijn ze ook een inspiratie voor jou.

 

Stap 1:

Ruim je kasten eens op: niet meer bruikbaar? In de,juiste vuilniszak.

Nog wel bruikbaar maar niet door jou? Naar de kringwinkel.

Zo creëer je rust in je huishouden en in je hoofd. Je weet veel beter wat je in huis hebt en wat je eigenlijk effectief gebruikt. De eerste stap naar bewuster consumeren (Heb ik dit echt nodig?) is gezet.

Ook in het kader van bewust consumeren vermijd ik reclamefolders (Jawel, DE sticker op de brievenbus) en solden. Ik ga enkel solden doen met iets in het achterhoofd dat ik effectief nodig heb.

De ervaring heeft mij geleerd dat ik anders negen van de tien keren toch met dingen thuiskom die achteraf een miskoop blijken.

Let op: shoppen in de kringwinkel kan datzelfde effect hebben.

"Voor 3 euro kan ik dat toch niet laten liggen zeker?" Echt? Is die elektrische eierkoker een meerwaarde in je keuken of kan je eieren ook gewoon in een steelpannetje koken? Voor iedereen zal het antwoord anders zijn maar maak toch maar  even de afweging.

 

Stap 2:

Begin lege potten en flessen te sparen om te hergebruiken. Glas of plastiek, Maakt niet uit. Zolang je ze makkelijk kan schoonmaken en dat ze goed sluiten zijn ze herbruikbaar.

Enkele ideetjes:

Ik gebruik de vijfliterbussen van gedemineraliseerd water voor mijn zelfgemaakt wasmiddel. Je kan ze ook gebruiken om te laten navullen met een ecologisch product van Biotop bijvoorbeeld. Dit kan nu in het depot van De Groene Griet.

Zeeppompjes zijn perfect navulbaar met vloeibare zeep. Maak je die zelf? Dan is een fles van een liter of meer wel handig om een voorraadje in op te slaan.

Glazen potten groot en klein.

Klein. Om je zelfgemaakte deo of tandpastatabletjes in te bewaren.  Om voorraden van in bulk gekochte etenswaren in te bewaren bijvoorbeeld.

Je hoeft trouwens niet perse met al die potten te zeulen om naar een zero wast winkel te gaan. Je kan droge voeding ook in stoffen zakjes doen in de winkel en dan pas thuis in de potten doen.

Dat brengt me naadloos bij de volgende stap.

 

Stap 3: De zak der zakken.

Voorzie een zak met daarin genoeg hervulbare zakjes voor groenten of fruit als je naar de winkel gaat. In je handtas is echt niet voldoende plaats voor die navulzakjes !Telkens je gaat winkelen neem je de zak der zakken mee aan je schouder of hang hem aan de kar. En aan de kassa kan je de zak der zakken ook gewoon mee vullen met je boodschappen.

 

Stap 4: Schakel over!

Gebruik op wat je nog hebt en vervang geleidelijk aan je producten door meer ecologische alternatieven.

Je groene sponsje wordt een luffasponsje of een zelfgehaakt sponsje uit jutetouw

Je probeert je eerste shampoobar en conditioner. Vaak is dit een beetje een zoektocht want je haar moet hier ook wat aan wennen en jij dus ook.

Heb je al een wasrekje? Of vilten droogballen voor in de droger?

Iets nieuws nodig? Misschien hebben ze het toevallig wel in de kringwinkel. Ik probeer  altijd eerst een kijkje te nemen in de kringwinkel voor dat ik iets nieuw koop. 

 

Stap 5: 

Pas je voedingspatroon aan: eet minder vlees! 

Of ga helemaal vegetarisch of vegan. Waar jij je goed bij voelt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.