Veganexperiment : dag 2

Gepubliceerd op 17 februari 2021 om 19:14
vegan

De eerste dag volledig vegan: we vliegen erin.

Ontbijt. Ik ben niet zo'n boterhammenliefhebber dus ik maak voor mijzelf een kommetje soyayoghurt met muësli en stukjes mandarijn. Ik strooi er nog wat gemengde granen (vogelvoer) over en mijn ontbijtje is klaar. "Een goei zjat kaffe" erbij want anders word ik niet wakker. Koffie met havermelk is even wennen want havermelk is toch waterachtiger dan koemelk. Ik moet er dus wat meer van schenken om geen al te bittere koffie te hebben. Ik hou niet van het bittere van de koffie en met klontjes suiker wil ik niet meer beginnen. Mijn latte van gewoonlijk wordt iets als havermelk met een wolkje koffie. Ook goed, als het maar smaakt

vegan

's Middags toch maar boterhammen dan. Eentje met een kommetje soep erbij en eentje met hummus. Ik kijk welke hummus het eerst vervalt en zie dat dat voor de gewone hummus vandaag is. Deze eerst dus. Jammer dat ze die niet in de snelverkoop gedaan hebben bedenk ik me. Hummus is wel ok maar niet voor alle dagen. En daar zit het probleem: eens geopend blijft het maar een tweetal dagen goed. Als je zo'n potje van 200 g met 2 personen wil opkrijgen binnen de 2 dagen moet je op zowat elk boke hummus smeren. Voor ons is zelf maken naar eigen hoeveelheid misschien wel een betere optie. De andere potjes hummus blijven ongeopend nog een maand goed. Oef, ik ga me de komende dagen geen hummusindigestie moeten eten.

 

Als tussendoortje maak ik een receptje uit het boek "Power drinks" (zie blog van gisteren)

Kruidige appel: voor 1 persoon

Doe 1 wortel, een appel zonder klokhuis en 1 cm verse gember in stukjes in de blender. Voeg nog toe: 300 ml kokosmelk, 1 eetlepel ciderazijn, 1 theelepel honing (heb ik vervangen door een theelepel agavesiroop), snufje kaneel en snufje cayennepeper. Dat laatste heb ik weggelaten omdat ik dacht dat het met de gember al pittig genoeg was. Dat bleek niet zo te zijn. De smaak van de kokos melk domineerde wel. Al vond ik dat licht zurige erbij ook wel lekker. 

 

vegan

's Avonds aten we de overschot van de eenpansschotel die ik gisteren gemaakt had. Hoe meer groenten hoe beter is mijn redenering dus  die zat propvol groenten: ajuintje en wat look stoven en dan de harde groentjes even wokken: wortel, knolselder, reepjes winterkool en paprika. Dan stukjes verse tomaat en komkommer erbij. ( Ja, die moest gewoon op!) Even laten pruttelen, een pot witte bonen in tomatensaus erover en de falafelballetjes erbij. Dan op een licht vuurtje laten pruttelen. Ik heb gekruid met baharatkruidenmix maar dat is ieder zijn smaak. 

Mijn ventje was heel tevreden, vooral met de witte bonen. Graag bonen lusten is trouwens een voordeel voor vegans want die zet je best regelmatig op het menu.

Vandaag heb ik de champignon-paprikaburgers erbij gebakken. Ook die waren maar goed tot vandaag. Blijkbaar moet ik toch iets meer letten op de vervaldatum bij veganproducten of zou dat toeval zijn? Iets te lang laten bakken want ik was weer aan het multitasken. Met als gevolg dat de burgers wat droogjes waren.

Note to myself: mindfull koken, niet meer multitasken. Ge kunt het toch niet.

Nog een fijn weetje: gisteren ontdekte ik via een vegangroep op fb dat de paprika chips van Pirato niet vegan zijn maar de paprika  potato rings van Pirato wel. Gelukkig had ik de juiste gekocht. Knabbel , knabbel met een kommetje in de zetel.

Reactie plaatsen

Reacties

Katia Van Eyck
3 jaar geleden

Dag Griet,
Ikzelf ben ook grote fan van Hummus. Maar ik las dat die uit de winkel veel minder gezond zijn dan we denken. Zelf proberen te maken dus, maar hij is nooit helemaal naar mijn goesting. Moest jij het perfecte recept tegenkomen, mag je het zeker delen ;-)
Groetjes uit Lubbeek!