Receptjes met okkernoten

Gepubliceerd op 31 oktober 2021 om 20:10
okkernoten

In mijn vorige stukje gaf ik het al aan: plantaardige melkvervangers kan je ook zelf maken. Van okkernoten bijvoorbeeld.  Ik probeerde het eens uit en geef jullie ook het recept mee.

Kraak en pel een kommetje vol okkernoten. Dit is een gezellig werkje om samen met de kids rond te tafel te zitten doen in plaats van het gebruikelijke schermpje. Bovendien is al dat gepruts nog goed voor hun fijnmotorische ontwikkeling ook.

Het verwijderen van het velletje is echt wel nodig om een bittere smaak te vermijden. Als de noten nog vers zijn lukt dit meestal vrij goed maar als ze al even liggen te drogen kan je de noten best even blancheren in kokend water. Een half minuutje is al voldoende om het velletje goed te laten loskomen.

Voeg bij de noten nog driemaal dezelfde hoeveelheid water toe en laat ze er een nachtje in weken.

De volgende dag mix je dit alles goeds in een blender.

Giet nu met behulp van een trechter het bekomen papje door een neteldoek en knijp het laatste vocht er uit.

Voila, okkernotenmelk in het kannetje en de notenpulp die je overhoudt in de neteldoek schep je in een afsluitbaar bakje en zet je in de koelkast.

Die pulp gaan we nog gebruiken voor een tweede receptje.

De melk blijft als je ze in de koelkast bewaart minstens een week goed.

 

okkernotenmelk

De smaak van de koude okkernotenmelk vond ik niet echt uitgesproken. Een beetje waterachtig zoals magere melk dus. Maar misschien heeft dat ook wel te maken met het feit dat ik niet zo'n geduldig type ben en de noten slechts een paar uur heb laten weken in plaats van een volle nacht. 

Hmmm, haast en spoed is maar weer zelden goed.

Als je de melk even opwarmt in de microgolf komt de notensmaak dan weer helemaal terug naar boven.

Ik heb de melk gebruikt voor in de koffie, met een lepeltje agavesiroop, met wat cacao en in de stoemp van boerenkool. Met telkens toch een bevredigend resultaat: geen reclamerende huisgenoten!

pesto met okkernoten

Ten slotte gaan we nu ook de overgebleven notenpulp verwerken in een pesto.

Eigenlijk vervang je hier gewoon de pijnboompitten door de okkernotenpulp die je overhoudt van de notenmelk.

Doe de pulp in de blender en voeg toe:

- 3 teentjes knoflook 

- een 3 -tal eetlepels olijfolie (of andere olie als je niet zo van olijfolie houdt)

- een 3-tal eetlepels edelgistvlokken

- een kopje of twee basilicumblaadjes ( ik deed er ook nog een portie waterkers bij)

- een 6-tal eetlepels water

Zorg dat het deksel van de blender goed dicht is en druk op het knopje "on"

Wij hebben hem gebruikt bij de linzenpasta met Poulettekes (soort van vegan kipstukjes) en de volgende morgen was er nog over voor op de boterham. Gelukkig leven we in tijden van mondmaskers zodat er niemand last moet hebben van onze lookluchtjes!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.