Te mijden stoffen

Gepubliceerd op 19 maart 2024 om 17:59

Hier geef ik een opsomming van een aantal veel voorkomende stoffen die ik persoonlijk vind dat je om gezondheidsredenen en milieuoverwegingen beter kan vermijden.

 

1.SLS en SLES

SLS en SLES zijn stoffen die gebruikt worden in zepen, shampoo, tandpasta enz om het product goed te laten schuimen. Dit schuimend effect geeft ons het gevoel dat het goed schoonmaakt maar heeft hiermee echter niet te maken.

Deze stoffen beschadigen de huidbarrière en kunnen dus irritatie van de huid geven. Bovendien kunnen ze via de huid in de bloedbaan terecht komen en zo schade veroorzaken aan onze organen.

  1. Parabenen

Parabenen zijn stoffen die ervoor moeten zorgen dat producten langer houdbaar blijven.

Ze zijn  hormoonverstorend. Ze bootsen als het ware oestrogeen na waardoor ons lichaam helemaal uit balans geraakt.

Je kan ze herkennen als: isobutylparaben,propylparaben, ethylparaben, methylparaben en butylparaben.

  1. Minerale olieën

Gemaakt van aardolie  dus. Op de ingrediënten lijst vind je dit terug als vaseline,parrafine of mineral oil. Deze ontstaan als restproduct van de verwerking van de vervuilende aardolie. Ze maken verzorgingsproducten zacht zodat ze goed uitsmeren. Ze leggen echter ook een laagje op de huid waardoor die niet goed kan ademen en geen hydraterende stoffen kan opnemen. De huid droogt er dus uiteindelijk eerder van uit.

Er zijn bovendien ernstige vermoedens dat het kankerverwekkend is en alweer een invloed heeft op onze hormonen.

  1. Aluminium

Of aluminium chlorohydrate. Vooral gebruikt in deo. Het verstopt je poriën waardoor je zweet onvoldoende je lichaam kan verlaten. Alhoewel minder zweten misschien juist mooi meegenomen lijkt is het absoluut niet gezond omdat afvalstoffen hierdoor minder goed je lichaam kunnen verlaten.

  1. Triclosan

Dit van origine bestrijdingsmiddel heeft een antibacteriële werking. Hoera voor de cosmetica! Ware het niet dat het alle bacteriën vernietigt, ook de goede die onze huid moeten mee helpen beschermen en voor een natuurlijke weerstand zorgen. Ook hier heeft men helaas ontdekt dat het hormonverstorend werkt en zelfs vruchtbaarheidsproblemen of problemen met de schildklier kan veroorzaken.

6.Siliconen

Siloxaan of methicone. Vaak te vinden in deo’s en haarproducten.

7.Polyethylene glycolen

Oftewel: PEG’s

Chemische stoffen geroemd om hun super ontvettend vermogen. In cosmetica worden ze gebruikt als stabilisator. De bedoeling is dat door het ontvettende effect de andere stoffen beter door de huid worden opgenomen. Maar daarmee dus ook de PEG’s.

Met alle gevolgen van dien: je vochthuishouding raakt uit balans en huidveroudering wordt juist gestimuleerd.

Veel PEG’s bevatten zware metalen die kankerverwekkend zijn.

8.Ftalaten

Om cosmetica te bewaren of om geur en kleur in cosmetica te stabiliseren.

Hormoonverstorend, wekt vaak allergieën op en kankerverwekkend!

9.Weekmakers

Weekmakers worden gebruikt om kunststoffen als pvc zacht en flexibel te maken. Ze komen geleidelijk vrij uit het materiaal waarin ze zijn verwerkt. Sommige weekmakers zijn schadelijk voor de gezondheid van volwassenen (en kinderen), waaronder een aantal ‘ftalaten’.Mensen kunnen ermee in contact komen via de huid door aanraken van het materiaal of via de mond als kinderen erop sabbelen. Weekmakers zitten in producten van zacht kunststof.

Voorbeelden van voorwerpen met weekmakers zijn speelgoed, elektrische snoeren, tuinslangen, opblaasbare voorwerpen, douchegordijnen, vinylbehang, vinyl vloerbedekking en regenkleding.

Sommige weekmakers kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid van mensen. Er zijn aanwijzingen dat bepaalde weekmakers nieraandoeningen kunnen veroorzaken of de vruchtbaarheid kunnen verminderen. Kinderen zijn daarbij een bijzondere risicogroep.

 

  1. Optische witmaker

Een optische witmaker of opwitter is een fluorescerende chemische stof die wordt gebruikt om materialen witter te maken. Het effect van een opwitter is dat straling uit het onzichtbare ultraviolette deel van het spectrum wordt omgezet in zichtbaar blauw licht.

De werkzaamheid van een opwitter is niet langdurend; onder invloed van licht, maar ook ozon (smog) valt de stof uiteen en wordt zo onwerkzaam waardoor het object vergeelt.

Optische witmakers worden onder andere gebruikt in wasmiddelen en bij de productie van papier en in coatings.

Ze kunnen allergieën veroorzaken en zijn zeer slecht afbreekbaar. Geen cadeau voor het milieu.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.