Keukenrol of herbruikbare doekjes

Gepubliceerd op 18 november 2020 om 12:54
bamboedoekjes
bamboedoekjes

Handig toch, zo'n rol keukenpapier? Smosje hier, vlekje daar, doppen met de keukenrol, in de vuilbak en klaar! 

Ze bestaan zelfs uit gerecycleerd papier.  Niks aan de hand toch. Toch besefte ik op een gegeven dat er zo momenteel heel wat rollen op een maand door gaan. Bestaat er hiervoor dan geen herbruikbaar alternatief? Jazeker, de katoenen vaatdoekjes. Maar omdat deze algauw een broeihaard van bacteriën vormen vervang je ze best elke dag. Meer was dus. Bovendien, katoen is natuurlijk maar wist je dat de productie ervan erg vervuilend en waterverbruikend is? Zelfs bij biokatoen.

Ik vond bij Ecosisters in Landen een ander alternatief: herbruikbare doekjes uit bamboe.  Bamboe is een plant die erg snel groeit en de productie ervan heeft minder impact op het milieu dan bij katoen.

De doekjes zijn dunner dan katoenen vaatdoekjes en nemen dus minder plaats in in de was maar ze absorberen super! Ik gebruik ze zo een beetje voor vanalles: om iets op te kuisen, stof af te doen en de ruiten te kuisen.  Even goed als de microvezeldoekjes als je het mij vraagt. (hierover wijk ik later nog wel eens uit)

Nadeel is wel: je mag ze slechts op 30 graden wassen. Maar ik zou mezelf niet zijn als ik 40 graden ook niet eens geprobeerd had. ;)  En ja dat lukt maar ik veronderstel dat ze daarvan wel iets sneller slijten.

Je mag ze niet in de droogkast stoppen.Daar tegenoverstaat dat ze erg snel drogen. Ik leg er zelfs een 4-tal op elkaar en op een nachtje is dat stapeltje droog.

Je koopt ze op een rol .Eens ze los zijn van elkaar moet je ze stockeren. Ik gebruik daarvoor een dispenser uit bamboe waar je de zakdoekjes onderaan kan uittrekken.

Ik leg even uit hoe je de doekjes moet vouwen zodat er steeds een nieuw onderaan uit komt piepen.

 

Stap 1: leg een doekje op tafel. 

Stap 2: Leg een tweede doekje voor de helft over het eerste. (Hier: rechts)

 

 

 

 

 

 

Stap 3:  Vouw het onderste doekje toe over het bovenste.

bamboedoekjes

Stap 4 : Leg weer een nieuw doekje voor de helft er bovenop maar nu aan de andere kant.  (Hier naar links dus)

 

 

 

 

bamboedoekjes

Stap 5: Vouw nu weer het onderste doekje over het bovenste.

 

 

 

 

Stap 6:  Herhaal vanaf stap 2 !

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.