Recept voor wasmiddel voor gekleurde was

Gepubliceerd op 14 januari 2021 om 22:28

Mijn receptje voor gekleurde was is eigenlijk hetzelfde als dat voor de witte was. Alleen doe ik er voor de gekleurde was geen blekende sodakristallen bij.

Vroeger voegde ik bij mijn wasmiddel voor gekleurde was nog twee eetlepels bicarbonaat omwille van zijn geurabsorberend vermogen. Maar na wat opzoekingswerk leerde ik dat bicarbonaat toch ook wel een blekend effect heeft en heb ik besloten dit er niet meer aan toe te voegen. Sommige mensen gebruiken blijkbaar zelfs bicarbonaat om hun tanden te bleken.

Maar goed, mijn recept dus:

Rasp of versnipper 80 gram Marseillezeep in een kookpot en voeg 5 l water toe. Breng zachtjes aan de kook. 

Opgelet, dit sopje kookt gemakkelijk over! Dit heb ik helaas al mogen ondervinden...

Goed roeren tot het meeste is opgelost. Voeg naar keuze wat etherische olie toe.  Een druppeltje of tien...

Laat het goedje nu maar afkoelen.

Als je zeep met palmolie hebt gebruikt zal het sopje na afkoeling opgestijfd zijn tot een behangerslijmachtige massa. Zet dan de staafmixer er even in en je kan het met een trechter in een grote bus gieten. Ik hergebruik hiervoor de 5-literbussen van het strijkwater.

Als je zeep zonder palmolie hebt gebruikt hoef je niet te mixen en kan je de vloeistof dus gewoon overgieten.

Marseillezeep zonder palmolie vind je onder andere bij Dille en Kamille.

Oh ja, over tanden poetsen gesproken: in mijn volgende blog vertel ik hoe je op een milieuvriendelijke manier je tanden kan poetsen en toch je tandarts tevreden kan houden!

 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.